Pe poteci de munte – ghid de drumetii

Pe poteci de munte – ghid de drumetii

Publicat: 09 November 2011

Majoritatea hartilor si ghidurilor ofera o estimare a duratei completarii unui traseu, estimare care pare cateodata ridicol de mare. Dar de cele mai multe ori reflecta adevarul, asa ca ia-ti provizii cu tine!

Nu viteza este secretul unei drumetii. Trebuie sa te mai opresti din cand in cand sa admiri peisajele ce ti se astern in fata. Acesta este farmecul unei drumetii.

O drumetie in care vei strabate dealuri sau munti necesita atentie, in special daca versantii sunt acoperiti cu grohotis sau cu pamant. Tine-ti genunchii indoiti si mentine-ti echilibrul cu orice pret. Niste bete sunt foarte bune ca asistenta si iti ofera un plus de stabilitate. Nu te grabi, inspira, priveste imprejur si bucura-te de priveliste. Acorda mai mult timp respiratiei pentru ca cu cat esti mai sus ca altitudine, cu atat aerul este mai rarefiat.

Uneori s-ar putea sa fie nevoie sa traversezi un rau prin locuri fara vreo amenajare. In aceste cazuri va trebui atentie suplimentara, pentru ca pietrele si diferite deseuri pot parea ca lucruri bune unde poti calca, dar sunt foarte alunecoase. Este recomandat sa mergi in aval sau amonte pana gasesti un loc sigur pentru a traversa apa, chiar daca inseamna sa intri pana la genunchi. Mai bine cu picioarele ude decat cu o mana rupta, nu? Si o alta recomandare este sa nu bei din rau pentru ca poate fi infestat cu diversi paraziti.

Un lucru civilizat este sa lasi curatenie in locul de unde ai plecat. Chiar si daca este vorba de un cotor de mar, ia-l cu tine. Este putin important daca este biodegradabil pentru ca unele trasee montane sunt foarte frecvent strabatute. Gandeste-te cum ar arata locul daca fiecare ar lasa cate ceva in urma.

O zi in natura cu familia este unul din cele mai bune moduri de relaxare. Dar este si o ocazie buna pentru a-I invata pe cei mici despre respectul pentru natura. Nu toate florile sunt de luat acasa, iar tatuajele corporale sunt o varianta mult mai atragatoare decat scrijelitul copacilor. Daca nu noi avem grija de aceste locuri frumoase, atunci cine sa o faca?

   

Ti-a placut?

Pentru evenimente similare, te poti inscrie la newsletter-ul nostru.