Pregatiri pentru primul concurs de ciclism

Pregatiri pentru primul concurs de ciclism

Publicat: 08 March 2011 Sporturi: Ciclism

Dupa cum stii deja, ciclismul este de mai multe feluri, asa ca voi dezvolta subiectul pe marginea celor doua discipline mai populare la noi, adica mountain bike si sosea.

Mountain bike. Pentru majoritatea, bicicleta este echivalenta cu mountain bike. Si nu poti sa dezaprobi ca aceasta disciplina este amuzanta, relaxanta si sanatoasa. Ce poate fi mai relaxant si aducator de zambet pe fata decat sa strabati niste poteci de munte si sa te umpli de noroi alaturi de adversarii tai?

Si mountain bike-ul are mai multe probe, dar cele mai intalnite la noi sunt cross country (XC) si maratonul. Prima este mai scurta, iar cea de-a doua mai lunga.
Pentru cross country nu vei avea nevoie de prea multe lucruri. Niste geluri energizante si un bidon cu un sports drink vor fi suficiente. Traseul este constituit din mai multe ture, pe parcursul acestuia aflandu-se un punct de depanare in caz ca ai probleme tehnice. Eventual iti mai trebuie niste haine de schimb dua ce termini cursa, dar lista de nevoi pentru XC se termina aici.

Maratonul are cateva cerinte mai deosebite. Lungimea acestuia porneste de la 30 de kilometri si poate ajunge pana la 120 de kilometri. In primul rand, ai nevoie de multa mancare. Chiar daca vor fi puncte de alimentare pe parcurs, va trebui sa ai la tine cateva batoane energizante sau chiar niste sandwich-uri, pentru ca efortul va fi de ordinul orelor. Este o idee foarte buna sa ai 2 bidoane cu bautura cu tine.

Cat despre partea tehnica, o camera de rezerva, o pompa si niste leviere pentru a da jos cauciucul in caz de pana sunt necesare. Gandeste-te ca ramai intr-o zona mai izolata a traseului, sau poate chiar te-ai ratacit, si faci pana. Cum te descurci? Asa ca ai nevoie de asa ceva. Si un mic set de scule poate fi extrem de util cateodata, in special unul dotat cu o cheie de lant. Telefonul mobil ar fi bine sa il ai la tine, pentru orice eventualitate.
Evident, nu trebuie sa adaug ca inainte de a incepe cursa, bicicleta ta trebuie sa fie in stare de functionare perfecta. Este foarte neintelept sa pornesti la drum cu defecte.

Sosea. Desi mai putin practicata la noi, aceasta disciplina are adeptii ei. Si oricum, putine lucruri sunt mai spectaculoase ca Turul Frantei, sau cu senzatia pe care ti-o da viteza pe care o ai pe cursiera.

Cand vine vorba de ce ai nevoie pentru un concurs, lucrurile nu stau cu mult mai diferit in cazul soselei. Niste mancare este esentiala pentru tine, mai ales batoane si geluri energizante. Idem pentru bauturi izotonice. Camera de rezerva si cele necesare ca sa o schimbi sunt utile, mai ales daca vei concura la amatori, unde nu totdeauna este o masina de depanare gata sa iti ofere o roata de schimb in caz de pana. Poti purta la tine o pelerina, in caz ca vei fi surprins de o ploaie.

Si in cazul cursierelor, un mic set de scule este indicat, pentru ca nu stii ce surprize iti rezerva drumurile, mai ales daca vorbim de cele autohtone.

   

Ti-a placut?

Pentru evenimente similare, te poti inscrie la newsletter-ul nostru.

   
 

Tag-uri