Off-road: Mountain Bike sau Ciclocros?

Off-road: Mountain Bike sau Ciclocros?

Publicat: 28 February 2011 Sporturi: Ciclism

Daca asfaltul te-a plictisit sau pur si simplu nu te atrage, iar velodromul nici nu intra in discutie, gandurile tale zboara spre traseele off-road, de care Romania dispune din plin. Mountain bike-urile sunt alegerea numarul 1 cand vine vorba de bicicleta in general, asa ca e clar ce tip de bicle vom vedea pe potecile de pamant din mijlocul naturii. Dar mai exista si bicicletele de ciclocros, niste cursiere cu cateva modificari multumita carora pot face fata traseelor innoroiate. Plus ca au o istorie mult mai lunga decat mountain bikeurile. Deci ce alegem?

Aici, acolo, oriunde

Nimic nu se compara cu adrenalina adusa de coborarea in viteza a unei pante abrupte. Daca asta se combina cu dragostea de noroaie si natura, inseamna ca mountain bike-ul te aranjeaza. Plus, vei uita de monotonia strazilor pavate. Cand ai intrat pe teren accidentat, esti gata de “atac”! Acesta este momentul in care tu si companionii tai de pedalat scapati de inhibitii si pedalati cu mai multa daruire. Nu ai nevoie de un munte in spatele casei ca sa poti practica acest sport. Prin mountain bike se intelege orice cursa pe un teren accidentat sau nepavat, fie ca este parcul de langa tine sau Masivul Bucegi.

Obstacolele vor depinde intotdeauna de locul si momentul in care pornesti in cursa. Traseul tau favorit iti poate oferi noi surprize la fiecare schimbare de anotimp. Frunzele moarte pot acoperi potecile cunoscute sau bolovanii periculosi iar noroiul poate rezista mult dupa incetarea ploii si te poate tranti cu usurinta de pe bike. Deci asteapta-te la noi provocari de fiecare data cand te urci in sa. Si nu uita ca ceea ce este extrem pentru tine, poate insemna o nimica toata pentru amicul sau poate fi al naibii de infricosator pentru altii.

Cea mai mare provocare nu are nici o legatura cu dificultatea traseului, ci cu modalitatea de a-l aborda, cu atitudinea ta. Daca nu esti obisnuit sa mergi pe un teren accidentat va trece timp pana vei capata incredere in bicicleta ta ca va putea trece cu usurinta peste obstacole fara sa iti rupi rotile, si in tine ca nu vei cadea. Dar daca vei reusi sa te relaxezi, sa privesti frumusetile din jurul tau si sa pastrezi o atitudine pozitiva mereu, vei fi surprins de propriul tau stil de a-ti face drum pe o poteca neumblata prin padure.

Razboinicii iernii

In 1930, jurnalistul francez Geo Lefevre a organizat primul concurs din lume de cros ciclo-pedestrian. Evenimentul era mai aproape de alergare decat de ciclism, dar ideea a prins. Nu peste mult timp, elita ciclismului francez si belgian a pornit prin paduri in timpul lunilor de iarna, friguroase, ude si noroioase, au traversat rauri si au sarit peste copacii cazuti. Cand poteca devenea impracticabila, jocul se schimba, ei fiind aceia care duceau greul, purtand bicicleta in spate.

Ceea ce a inceput ca un sport extrem de iarna prin paduri, a devenit curand o foarte buna modalitate de antrenament pentru perioada fara competitii. Pe la 1940, entuziastii inventau cu regularitate trasee cu obstacole pentru curse. In 1950 acest sport a fost recunoscut, primul Campionat Mondial de Ciclocros avand loc la Paris. Jean Robic, castigatorul Turului Frantei in 1947 a castigat atunci.

Pentru ciclistii adevarati, ciclocrosul este cea mai extrema competitie de ciclism. O cursa normala are teren accidentat, obstacole artificiale, gropi cu noroi, portiuni cu iarba, portiuni de catarari si coborari apropape verticale, paduri dese, rauri si obstacole. Ciclistii trebuie sa posede nu numai abilitati tehnice; ei au nevoie si de reflexe ascutite si curajul de a lua decizii intr-o fractiune de secunda, Ei trebuie sa stie cand sa mearga pe bicicleta, cand sa duca bicicleta in spate, cand sa treaca de la una la alta si care dintre aceste variante este mai rapida. Fata de ceilalati biciclisti, ciclocroserii trebuie sa fie maestrii in manevrarea bicicletelor. De-a lungul unei singure curse, ei pedaleaza cu viteza mare, urca dealuri pe jos, sar peste obstacole, isi care bicicletele si incaleca sau descaleca bicicletele fara pauza.

In general, cursele de ciclocros au o lungime intre 1,6 si 3,2 kilometri si dureaza aproximativ o ora. Dar nu va lasati pacaliti, acest sport nu este pentru cei slabi de inima. Ciclocrosul este unul din cele mai solicitante sporturi. Acesta te intareste atat fizic, cat si psihic. Ceea ce poti face cu o cursiera sau cu un mountain bike devine mai greu intr-o competite de ciclocors. Nu in ultimul rand, croserii sunt maestrii ciclismului. Daca te vei apuca de acest sport, vei deveni mai rapid, vei invata cum sa iti folosesti energia in mod eficient, iti vei dezvolta abilitati de o indemanare incredibila si vei obtine cea mai buna forma fizica pentru orice alt gen de ciclism.

Asadar, ce fel de bicicleta o sa folosesti azi?

   

Ti-a placut?

Pentru evenimente similare, te poti inscrie la newsletter-ul nostru.

   
 

Tag-uri