Grasimile

Grasimile

Publicat: 23 February 2011

Grasimile, numite si lipide, sunt cea de-a treia categorie de nutrienti esentiali organismelor vii. Acestea pot ajunge in organism fie pe cale externa, prin consumul de grasimi, fie pe cale interna, prin sinteza proteinelor sau a glucidelor, avand un aport energetic mediu de 9 kilocalorii/gram.

In functie de structura lor chimica, lipidele se impart in grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate. Dintre acestea, grasimile saturate sunt cele care trebuie evitate pe cat posibil, intrucat sunt responsabile de aparitia bolilor coronariene si de cresterea colesterolului. Le putem regasi in majoritatea alimentelor a caror grasime este in stare solida: unt, oua, carne de vita, de porc, etc. dar si in uleiul de palmier si de cocos.

Grasimile mononesaturate sunt recomandate in dieta zlinica, intrucat lipidele pe care le contin sunt de natura sa reduca nivelul colesterolului din sange. In aceasta categorie intra uleiul de masline, de rapita, de arahide si grasimile gasite in fructe precum avocado.

Grasimile polinesaturate au si ele proprietati foarte folositoare organismului uman. In primul rand, ele se altereaza foarte greu, chiar si in cadrul proceselor de prelucrare. Se gasesc in pestele gras precum somon, dar si in branzeturi, soia si porumb.

Colesterolul este probabil cel mai vehiculat termen cand vine vorba de grasimi. Acesta este un alcool organic care se gaseste in ficat, maduva spinarii, a creierului si in sange, cu o functie bine stabilita in organism. El se gaseste in grasimile de origine animala, pe cand cele de origine vegetala nu au acest compus. Multumita colesterolului au loc multe procese biochimice – metabolismul vitaminelor liposolubile, intervine in sistemul imunitar, sinteza hormonilor steroizi si sexuali si sinteza bilei.

Colesterolul este de doua feluri: LDL (low density lipoprotein – adesea numit si colesterol “rau”) si HDL (high density lipoprotein – colesterolul “bun”). Particulele de HDL au proprietatea sa transporte colesterolul si acizii grasi aflati pe peretii vaselor de sange spre rinichi unde este eliminat sau refolosit. In cadrul unei analize medicale, nivelul de HDL apare sub forma indicelui HDL-C. Nivelul de LDL, exprimat de LDL-C, reprezinta ritmul in care aceste particule contribuie la progresul arterosclerozei.

Desi beneficiile acestora sunt cunoscute inca din anii ’30 ai secolului trecut, acizii grasi Omega-3 si Omega-6 au devenit foarte consumati doar in ultimii ani. S-au efectuat studii in urma carora a iesit la iveala ca aceste grasimi reduc nivelul de trigliceride, riscul de arteroscleroza, imbunatatesc tensiunea arteriala si chiar ajuta activitatea inimii, reducand ritmul cardiac. In plus, ambii acizi au proprietati anti-inflamatoare.

Acizii Omega-3 recomandati pentru consum au urmatoarele abrevieri: ALA, SDA, ETE, ETA, EPA, DPA si DHA.

Omega-6 sunt foarte buni adjuvanti in procesul de crestere al copiilor, imbunatatind dezvoltarea pielii si functia renala.

Multa lume crede ca grasimile sunt responsabile pentru cresterea tesutului adipos, dar in realitate lucrurile sunt putin diferite. Responsabil pentru surplusul de kilograme este consumul excesiv de grasimi saturate. E usor de inteles de ce; grasimile saturate sunt cele care dau un gust bun alimentelor. Pe langa acest obiceiurile alimentare, asocierea carbohidratilor cu lipidele este reteta sigura pentru o bomba calorica. Aceste doua categorii de nutrienti consumate in tandem sunt cele care duc la depunerea grasimii.

O solutie pentru aceasta problema este regimul disociat, acesta recomandand consumul de proteine impreuna cu carbohidrati sau de proteine impreuna cu lipide, dar niciodata cele trei sa nu se consume impreuna.

Aportul zilnic de lipide ar trebui sa constituie aproximativ 30% din necesarul ce calorii. Asta inseamna consumul a aproximativ 65 de grame de grasime. Totusi, lipidele pot fi un aliat de nadejde al unui sportiv. Grasimea indeplineste un rol de protectie pentru muschi si organele interne, dar este si o sursa importanta de energie. Pentru a putea dispune de aportul energetic al lipidelor, trebuie consumati carbohidrati complecsi.

   

Ti-a placut?

Pentru evenimente similare, te poti inscrie la newsletter-ul nostru.

   
 

Tag-uri