Suplimente nutritive

Suplimente nutritive

Publicat: 23 January 2011

Ce sunt, beneficii si cine are nevoie de ele…

Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu nutrienti comprimati, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile neuro-psihice si fizice si sa faca fata mai bine stresului si solicitarilor din viata de zi cu zi. Intrebarea care se ridica in aceasta situatie este daca aceste suplimente sunt necesare, in masura in care o persoana incearca sa manance echilibrat si daca nu cumva ele pot avea chiar efecte negative, mai ales daca sunt luate fara o indrumare de specialitate. Un numar tot mai mare de persoane interesate inmentinerea si ameliorarea sanatatii folosesc suplimente alimentare in acest scop. Studii recente estimeaza ca in tarile dezvoltate economic peste 30% din populatie folosesc zilnic diverse forme de suplimente alimentare, insa fara a beneficia de o baza stiintifica.

Definitie – suplimentele alimentare sunt produsele al caror scop este sa completeze dieta normala, fiind surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional ori fiziologic, separat sau in combinatie, comercializate sub forma de doze (capsule, pastile, tablete, pilule, pachete de pulbere, alte forme asemanatoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului in cantitati mici, masurabile).

Atentie! Aceasta definitie poate parea arida, dar ea arata foarte clar ca suplimentele sunt foarte diferite de alimente si ca administrarea lor trebuie sa se faca limitat si in anumite situatii. In orice caz, este bine ca atunci cand se cumpara un supliment nutritiv sa se verifice daca are inscris pe ambalaj avizul Ministerului Sanatatii.

In categoria suplimentelor alimentare sunt incluse si urmatoarele:

  • proteine pure sau sub forma de izolate proteice si hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora;
  • lipide alimentare (inclusiv acizi grasi polinesaturati esentiali);
  • fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide) pana la cantitati ale continutului de fosfor de 1 g/zi;
  • fibre alimentare pana la cantitatea de 24 g/zi;
  • produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice – alimente.

Conform Ministerului Sanatatii, termenul „supliment nutritiv” are o arie larga de semnificatii: de la laptele cu cereale pentru copii, pana la produsele destinate sportivilor, care contin vitamine, elemente minerale, proteine etc. Dintre toate suplimentele, cele mai consumate sunt multivitaminele si preparatele care contin, alaturi de vitamine, elemente minerale (suplimente mineralo-vitaminice). In timp ce multivitaminele reprezinta o potentiala recomandare pentru intreaga populatie, diferite alte suplimente trebuie alese cu grija in functie de varsta, sex, stil de viata si/sau individ.

Beneficii: Atitudinea lumii medicale in ceea ce priveste utilizarea curenta a suplimentelor mineralo-vitaminice s-a modificat substantial in decursul timpului. Desigur, suplimentele nutritionale reprezinta o afacere profitabila pentru producatori, dar utilizarea curenta pare sa fie profitabila si pentru consumator.
Recent, un raport exhaustiv al Consilului pentru Nutritie Responsabila din SUA arata ca utilizarea corespunzatoare de suplimente cu multivitamine si minerale poate promova starea de sanatate si poate fi utila in profilaxia unui numar de afectiuni. Suplimentele complexe (minerale si vitamine) sau alte suplimente care au in compozitie un singur component (de exemplu, calciu, acid folic, vitamina C) au un impact pozitiv cuantificabil asupra unei game variate de probleme, intarirea sistemului imunitar la pacientii-problema (batrani, copii) sau ameliorarea semnelor si simptomelor legate de osteoporoza.
Raportul “Beneficiile suplimentelor nutritionale” trece in revista toate studiile si lucrarile de specialitate care aduc la lumina beneficiile multivitaminelor si ale altor suplimente, inclusiv ale celor cu antioxidanti (vitamina C si E), calciu, acizi omega 3 (uleiuri de peste), vitamina D, vitaminele B6 si B12, acid folic etc.

In concluzie, se recomanda atentie sporita la folosirea suplimentelor. Ca principiu de baza, un supliment nutritiv nu trebuie sa prezinte efecte adverse sau proprietati daunatoare (bineinteles, daca se respecta modul de administrare), iar beneficiile sale pentru sanatate trebuie sa fie mai mari decat riscurile.

Resurse:
http://www.sfatulmedicului.ro
http://www.cura-de-slabire.ro/
http://www.eva.ro

 

Foto

 

Ti-a placut?

Pentru evenimente similare, te poti inscrie la newsletter-ul nostru.

   
 

Tag-uri