Ne echipam de ski! Cum ne alegem insa skiurile?

Ne echipam de ski! Cum ne alegem insa skiurile?

Publicat: 14 February 2011 Sporturi: Ski & Snowboard

Cand va alegeti echipamentul de ski trebuie sa va ganditi la experienta pe care o aveti in practicarea ski-ului. Daca debutati in acest tip de sport, e inutil sa va cumparati skiuri de competitie: va va fi greu sa le controlati.

Pentru un incepator, schiul va fi unul mai mic decat el (cu10-20cm mai mic decat schiorul), cu raza mica (in viraj, schiul descrie un arc de cerc cu o anumita raza, o raza mica este 12metri, o raza mare este 25metri) = exemplu sau un twin-tip care faciliteaza declansarea virajului = exemplu.

Cu cat nivelul de schi creste cu atat schiul poate fi mai rigid, mai greu, mai précis, cu raza mai mare (in functie de preferinte, daca doriti sa faceti viraje scurte va luati un schi cu raza mica, daca doriti sa faceti viraje mai lungi si in viteza va luati un sci cu raza mare). Un schior avansat caruia ii place sa schieze in forta, are un control foarte bun al vitezei si al directiei, si ii plac virajele lungi, prefera partia, isi poate cumpara un schi dintr-o gama de race sau cross sau dintr-o gama apropiata acestor game = exemplu.

Un schior care un control bun al vitezei si al virajului si prefera schiul offpiste dar nu exclude nici varianta partiei, poate cumpara un BlackCrows – un schi extraordinar pentru capacitatea lui de plutire (fiind mai lat pluteste foarte bine), dar in acelasi timp este un schi extraordinar de rigid si precis care nut e impiedica sa-l asezi pe o zapada tare, gen partie sau gheata. Acest schi se cumpara cel putin cu lungimea cat inaltimea schiorului, poate chiar cu 15-20 cm mai inalt. Cu cat nivelul de schi este mai bun cu atat puteti cumpara un schi mai lung, care asigura stabilitate la o viteza foarte mare.

Cat despre tura, exista doua tipuri de schiuri pentru tura, schiul usor (exemplu – Movement Fisch = 0.7kg/schiul) folosit in special pentru urcari lungi, si schiul de tura cu forma si structura de freeride, dar facut ca si greutate – mai usor (exemplu – Armada Halo sau Movement Logic). Inaltimea la care trebuie cumparate aceste schiuri depinde tot de nivelul de schi, un schi cu inaltime sub inaltimea schiorului este un schi usor de manevrat, pe culoare stramte, spatii inguste, insa e mai putin stabil la viteza, un schi mai inalt decat inaltimea schiorului se recomanda celor cu nivel de schi bun si foarte bun. Trebuie sa tineti cont si de faptul ca o data cu inaltimea schiului creste si greutatea lui si in cazul in care cumparati un schi pentru schi de tura, trebuie sa stiti ce fel de ture preferati – ture scurte, ture lungi, ture in care conteaza mai mult urcarea sau ture in care conteaza mai mult coborarea.

Dupa cate ati observat, in alegerea echipamentului exista mai multe variabile. Totusi cel mai important criteriu poate tine de cum simte fiecare schiul, claparul, zapada.

Indiferent de varianta pe care o alegeti, pentru o mai buna aprofundare a schiului si a tot ce presupune acest sport, trebuie sa va bucurati☺.

Skicenter Romania

 

Foto

 

Ti-a placut?

Pentru evenimente similare, te poti inscrie la newsletter-ul nostru.

   
 

Tag-uri